news1.jpg

Среќен фестивал на средината на есента

Кинески фестивал на средината на есента

Прослава на семејството, пријателите и претстојната жетва.

Фестивалот на средината на есента е еден од најпознатитеважни празници во Кинаи е препознаен и славен од етничките Кинези ширум светот.

Фестивалот се одржува на 15-ти ден од осмиот месец наКинески лунисоларен календар(ноќта на полна месечина помеѓу почетокот на септември и октомври)

Што е фестивал на средината на есента во Кина?

Фестивалот на средината на есента е ден кога пријателите и семејството се собираат заедно, нудат благодарност за есенската жетва и се молат за долговечност и добра среќа.

Овој празник паѓа на денот на полна месечина, што ги прави покривите одлично место за поминување на вечерта.Традиционално се вели дека месечината на фестивалот во средината на есента е посветла и пополна отколку во кое било друго време од годината.

4_Red_Bean_Mooncakes_5_9780785238997_1

Месечински колачи!

Најпознатата храна за време на фестивалот во средината на есента е месечевата торта.Месечевите колачи се тркалезни колачи кои обично се со големина на хокеарски пакови, иако нивната големина, вкус и стил може да се разликуваат во зависност од тоа во кој дел од Кина се наоѓате.

Има речиси премногу вкусови на месечеви колачи за да се пробаат за време на краткотрајниот фестивал на средината на есента.Почнувајќи од солени и солени месечеви колачи исполнети со месо до слатки ореви и овошни месечеви колачи, вие сигурно ќе најдете вкус кој одговара на вашата палета.

Модерна прослава

Фестивалот на средината на есента се слави со многу културни и регионални варијации.Надвор од Кина, се слави и во различни азиски земји, вклучувајќи ги Јапонија и Виетнам.Општо земено, тоа е ден кога пријателите и семејството се собираат, јадат месечеви колачи и уживаат во полната месечина.

Многу групи етнички Кинези исто така палат различни видови фенери, симболи на плодноста, за украсување и послужување како водич за духовите во задгробниот живот.


Време на објавување: 10-ти септември 2022 година